Västsvenska medier intet nytt

Frida Boisen lämnade ett sargat Göteborg efter sig. Genom sin kampanjjournalistik på GT hade hon tillsammans med sin vapendragande Markus Hankins lyckats sabotera den parlamentariska ordningen i staden och genomdrivit en populistisk och helt meningslös folkomröstning. Folkomröstningen om trängselskatten blandades dessutom effektivt ihop med Västlänken, framförallt av den numera politiska vilden Martin Wannholt som ett par veckor före folkomröstningen sade ”nej” till Västlänken. Boisens eftermäle är därför att motståndet till trängselskatten har inkarnerats i ett motstånd till Västlänken.

Även motståndet mot Västlänken är helt meningslöst, även om man satsar stora pengar på att försöka fördröja projektet med juridiska överklagan och få det till en politisk maktfaktor i valet 2018. Nätverket som vill stoppa Västlänken har dock målat in sig i ett dogmatiskt hörn och blivit så fullproppad med prestige att de omöjligt kan svälja stoltheten och inse att Västlänken kommer att byggas oavsett vad. Visst kan en global kris uppstå, en meteor slå ned eller främmande varelser från yttre rymden attackera jorden och få ett stopp på Sveriges kommande infrastrukturutveckling, men det beror i så fall inte på att några PR-troll på nätet vinklar, förvanskar och ljuger om Göteborgs viktigaste satsning på hundra år.

Förutom Boisens kampanjjournalistik har även GP debatt- och insändarredaktion starkt bidragit till att trollandet av Västlänken kontinuerligt fått bränsle hos liten klick motståndare med alldeles för mycket fritid. Den gräddfil som västlänkenmotståndare får på GP:s debattsidor och Fria Ord speglas troligen av de två båda redaktörernas egna uppfattningar om Västlänken. Ett svårbevisat påstående givetvis, men efter att undertecknad under lång tid följt denna debatt, och själv skickat in en och annan insändare, så kan jag konstatera att det är avsevärt lättare för nej-sägare att bli publicerad, men också att få sista ordet i replikskiften. Wannholts alla debattartiklar som många gånger bara är upprepningar av gamla påståenden är ytterligare tecken på det. Om det är ett medvetet val eller en omedveten psykologisk reflex hos debattredaktörerna, låter jag däremot vara osagt. Kuppen mot GP:s Fria ord ”Bättre tågtunnel i berg” är en historia för sig och är  ytterligare ett tecken på denna falska balans.

GT-redaktion blev mer eller mindre dränerad under Boisens tid på tidningen. Kultur- och ledarredaktionerna försvann i stort sett helt och hållet. Boisen själv skickades snett uppåt i Bonniers hierarki och in klev Sofia Dahlström som ny chefredaktör, tidigare nyhetschef på GP. GP:s nya satsning på att bli Göteborgs nya clickbaits-högkvarter föranledde att man anställde Frida Boisens tidigare ”Sancho Panza”, Markus Hankins, som nu blev GP:s nya onlinechef.

Men GT:s ledarsida försvann inte helt. Tidigare GP ledarskribenten Csaba Perlenberg började skriva ledare för GT augusti 2015. Perlenberg är liberal – i sin rätta bemärkelse – och passade givetvis inte in så bra i Alice Teodorescus socialkonservativa drivhusbänk.

I sin första ledare nämnde Perlenberg Västlänken lite kort:

”Trovärdigheten för lokalpolitikerna har fått sig en rejäl törn i svallvågorna efter folkomröstningen och hur Västlänksfrågan har hanterats. Det är någonting som göteborgarna och deras förtroendevalda kommer att få dras med för en lång tid framöver.”

Det är svårt att inte hålla med honom. Ett halvår senare skrev han ledarna ”Debatten pågår tills Västlänken är resklar” samt ”Tåget har gått för Västlänken-protester”, där han konstaterade att det inte går att stoppa Västlänken så som motståndarna hävdar, men att protesterna antagligen kommer att fortsätta tills Västlänken är resklar. Återigen är det svårt att inte hålla med honom och vi var många som välkomnade hans ställninsgtagande. En stor skillnad är det på GP Ledare som nu kommit ut som västlänkenmotståndare (samt den 26/8).

I veckan berättade GT att man från och med första september kommer att storsatsa på ”lokal opinionsjournalistik och ny debattsida”. Storsatsningen är dock endast digital, vilket skvallrar om att det i första hand handlar om att ta upp kampen med GP:s nya onlinesatsning. Att det i Göteborg behövs konkurrens på grund av GP:s tidningshegemoni är nog faktiskt de flesta överens om, frågan är om just opinionsjournalistik och debatt är det som saknas. Att journalistik och opinionsarbete blandas ihop och alltmer liknar kravlös kampanjjournalistik kan man säga mycket om. Ett av otaliga exempel på lägsta nivåer på detta var GP:s Adam Cwejmans surrealistiska intervju med Polens ambassadör i Sverige, Wieslaw Tarka, med rubriken ”Vad händer egentligen i Polen?”. Pravda i kubik.

Men vad är det för typ av debatt och opinionsbildning man vill ha på GT? Är det en annan väg än det förenklade och populistiska som GP drivit i så många år?

”Debatt är viktigt för att vi lever i en tid där alla kan skriva vad som helst, var som helst, hur snabbt som helst, hur ofta som helst. Det är många åsikter som pumpas ut i en kakafoni. Med en debattsida kan man sålla i det och lyfta fram det som representerar både breda och smala åsiktsfåror, säger Perlenberg och utlovar en debattsida som lyfter blicken från politisk pajkastning.”

Det låter ju bra, frågan är hur detta ska sållas och vem som avgör vad som är vad. Smått oroad blir jag när ansvarig går in i den slutna och mest agitationsvänliga gruppen ”Stoppa Västlänken NU!” och postar följande inlägg:

Perlenberg Uppmaning

Om man nu på allvar vill lyfta blicken från ”politisk pajkastning”, varför i herrans namn går ledar-och debattansvarig in och aktivt uppmanar de absolut i särklass aggressiva politiska pajkastarna vi har i Göteborg och som redan fått ett osedvanligt överdimensionerat medialt utrymme under flera år i GP? Jag är helt övertygad om att dessa ”nätaktivister” skulle ha hittat information om GT:s satsning utan propån och det borde även Perlenberg förstå, men han kunde tydligen ändå inte låta bli. Denna lilla obskyra grupp av reaktionära pessimister ska verkligen inte ha mer uppmärksamhet än de redan har. Jag oroar mig inte för Västlänken, jag oroar mig för den demokratiska dialogen och det politiska klimatet i Göteborg, som sakta men säkert urholkas av deras populistiska och polariserande bullshit.

Kanske beror det på tuppfäktningen på Twitter som pågår mellan Csaba Perlenberg och Marcus Hankins, vem vet. GP:s Fria ord finns ju än så länge bara i pappersupplagan, men det är väl nu bara en tidsfråga innan de hittar vägen ut på den digitala världen också.

Göteborg är i stort behov av medier som tar demokratin på allvar, med seriös, undersökande och objektiv journalistik, inte medier som försöker konkurrera med GP:s populism- och clickbaits-journalistik. Dessutom så hade man hoppats på en mer ödmjuk inställning till Västlänken från GT:s sida, med tanke på att en stor del av ansvaret för nuvarande situation gällande just Västlänken ligger hos GT:s f.d. chefredaktör.

Var GT:s satsning kommer att landa har jag förstås ingen som helst aning om, men värst vidare optimistisk är jag inte. Som den sanna optimism jag är håller ändå jag tummarna att det inte blir en ny upplaga av ”Fria Ord” på nätet.

Andra artiklar av mig i samma ämne:

Falsk balans om Västlänken

Överdrivna uppgifter om protesttåg

Rösta JA den 14 september!

Populism i praktiken

Vägvalet och den riktningslösa kompassen – om populism

Annonser

2 reaktioner på ”Västsvenska medier intet nytt

  1. Jag fattar, alla som inte som tycker som du är idioter och de som håller med dej är kloka människor. Hur mycket tid ödslar du själv på dina meningslösa inlägg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s