Paret Adelsohn och vänstervridningen

minustertopp2012 blev kulturministern och journalisten Lena Adelsohn Liljeroth utsatt för ett skickligt iscensatt kulturjippo med besk eftersmak när hon inför blixtrande kameror skar upp en tårta föreställande en stereotypisk naken svart kvinna. Huvudet var dock en levande människa som ömsom skrek när man skar i ”tårtan” med en stor vass kniv, ömsom åt av den tårta som sedan kulturministern matade hen med.

Då kunde man ha viss förståelse för att det inte alltid är så lätt att uppfatta hur situationen ser ut utifrån när man står mitt i den och man tyckte nästan lite synd om henne, samtidigt var det bitskt tragikomiskt alltihop. Själv ansåg hon sig vara lurad. [Se även film från jippot här]

Nu i helgen fick man plötsligt klart för sig vad som egentligen försiggår i Lena Adelsohn Liljeroths hjärna, en uppenbarelse som kanske förklarar lite bättre varför hon lät sig luras och glatt lallade med på det där tårtkalaset. DN:s reportage i helgen ”Vreden på Östermalm” kanske inte direkt förvånar, men ändå lyfter man lite på ögonbrynen när paret Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn så tydligt konstaterar att de etablerade medierna styrs av vänstern och miljöpartister, samt förtiger fakta om invandringen. De är till och med är helt öppna med att de läser alternativmedier som Avpixlat ”när det varit något våldsdåd” (sic!).

Som DN:s Ewa Stenberg anmärkte satt Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister i hela åtta år och med just mediefrågorna i knät. Vad tänkte hon under alla dessa år och varför sa hon inget om den nu uppenbara ”vänstervridningen” i etablerade medier?

I det här sammanhanget är det intressant att backa bandet nio år, till 2007. Då fick före detta moderate partiledaren Ulf Adelsohn ett mindre frispel på SvD och anklagade debatt- och ledarsida för att vara ”vänstervriden” och skyllde regeringen Reinfeldts låga opinionssiffror på tidningen. Till och med nyhetsjournalistiken ansåg han var vänstervriden. Tvärtemot Ulf Adelsohn påstående stod en undersökning från Göteborgs universitet som visade att SvD hade den mest politiskt neutrala nyhetsbevakningen av alla. Det spelade förstås ingen roll för Ulf Adelsohn. (Skrev om det i en kort bloggpost redan då.)

Då var Lena Adelsohn Liljeroth kulturminister och valde att inte ställa sig på sin mans sida utan gjorde det tydligt att de inte var av samma åsikt:

”Kulturministern låter senare hälsa via sin pressekreterare att den enda uppfattning om SvD som hon delar med sin make är att de fått det mycket trevligare vid frukostbordet sedan hennes make slutat hetsa upp sig över morgontidningen.” (SvD 7 dec, 2007)

Att bli gammal innebär även ofta att man blir mer konservativ. Det är min bestämda uppfattning att man bör kämpa emot denna konservering, annars slutar det sällan bra. Om Lena Adelsohn Liljeroth hycklade, eller rent ut sagt ljög under sin tid som kulturminister, förtäljer inte denna reflektion. Troligast är ändå att hon idag, i sin skyddade bubbla på Strandvägen, blivit resistent för både fakta och rationellt förnuft. Ålderdom och den auktoritära pandemi som sprids över världen är tydligen inte helt lätt att värja sig emot, speciellt inte om man bor ihop med en man som har flera års försprång.

ab85

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s