Vad händer när du lämnar din hund ensam hemma?

Hundägaren Mike gjorde ett experiment och satte en GoPro-kamera på sin hund och åkte sedan hemifrån. Mike trodde att han skulle få sig ett gott skratt och se sin hund göra alla möjliga hyss. Istället fick han för första gången höra sin hund yla.

I filmen nedan kan man se hur hunden först springer från fönster till fönster för att titta efter husse som precis har gått hemifrån. Strax därefter börjar hunden gny och springa igenom huset vilket snart övergår i ett sorgligt ylande. Hunden hoppar sedan upp i sängen och gräver ned sig i husses kläder där den fortsätter att gny. Filmen är nedkortad från flera timmar material, men enligt ägaren pågår denna separationsångest från och till genom hela inspelningen. Filmen är knappt en vecka gammal och har redan tio miljoner visningar.

I en studie från 2011 satte man upp kameror i tjugo olika hundhem. Man valde hem där ägarna påstod att hundarna mådde alldeles utmärkt av att bli lämnade ensamma. Men flera av hundarna började istället omgående att uppvisa stressymptom efter att husse eller matte hade gått – snabb andhämtning, ylande och andra tydliga separationsångestsymptom. En hund blev så traumatiserad att man fick tillkalla en hundpsykolog.

Ett tecken på att hundar mår dåligt när de blir lämnade ensamma är att de förstör inredning och biter sönder saker, för detta blir många hundar straffade vilket naturligtvis är ett helt meningslöst då hundar inte kan resonera retrospektivt. I vissa extrema fall kan hundar även uppvisa självskadebeteende. Detta är så klart tydliga tecken på att något inte står rätt till, men finns det en dold problematik där aldrig detta uppmärksammas av ägarna? Det verkar så, men hur vanligt det är ju svårt att svara på.

Antalet hundar i Sverige har ökat med 8 procent sedan 2006, framförallt i hushåll utan barn. Hundar i hushåll med barn har samtidigt minskat 4 procent. En rimlig slutsats kan vara att fler hundägare idag, oftare än förr, lämnar sina hundar ensam hemma. Efterfrågan på hunddagis ökar till exempel kraftigt vilket kan vara ett tecken på det.

Att ha hund medför ett stort ansvar, frågan är om alla Sveriges 600 000 hundägare verkligen inser att de har det ansvaret. Jag tvivlar på det.

Hundar är i första hand ett flockdjur och trivs överhuvudtaget inte att vara själva. Många skaffar förvisso hund just för sällskapet, men bara när det passar. Samtidigt har också hunden blivit en accessoar, en slags personlig ägodel. Detta kan göra att hundägare mer fokuserar på sina rättigheter, än sina skyldigheter som hundägare. Det är lätt att klaga på nyårsraketer en gång per år eller utropa glädje över att vi äntligen har en lag mot tidelag, men istället kanske hundägare först och främst ska rannsaka sig själva och hundens situation hemma.

Så nästa gång du kommer hem efter en lång arbetsdag och din hund överlycklig kommer springande mot dig, fundera på varför.

004-rush14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s