Populism i praktiken

Jag är även engagerad i nätverket JA till trängselskatt i Göteborg sedan snart två år tillbaka. Vi finns på Facebook och har en blogg.

Vi på JA till trängselskatt har alltid försökt premiera en öppen och tolerant attityd. Våra debattörer har tålmodigt och stringent argumenterat mot återkommande negativa röster i kommentarsfälten både på Facebook och bloggen. Vi tror att det gagnar det demokratiska samtalet att lyssna och bekräfta även dessa. Det har så klart funnits gränser till vad man ska stå ut med och några ”troll” har vi varit tvungna att blockera helt och hållet, men generellt har vi haft stort överseende med både arga och kritiska röster. Ett exempel är följande färska kommentarstråd på vår blogg.

Givetvis har vårt nätverk av Vägvalets anhängare ändå flera gånger blivit anklagat för att ”censurera” debatten när vi ibland måste rensa bort kommentar som innehåller grova personliga påhopp och ren gallimatias i versaler. Tålmodigt försöker vi bemöta även detta.

Vägvalets säger sig vara sprunget ur ett ”medborgarinitiativ” på grund av att Göteborgs politiker ignorerade opinionen i trängselskattefrågan. Man menar vidare att demokratin ska utgå från medborgaren och genom det drev man ”medborgarinitiativet” med hjälp av GT, vilket i sin tur ledde till folkomröstningen 14 september. Man kräver att politiker är transparenta och lyssnar på alla göteborgares åsikter. Det är stora ord som man ofta använder i sin hårdföra polemik för att stoppa trängselskatt och Västlänken.

Vägvalet har sent omsider startat en egen Facebook-sida och på fyra månader har man lyckats skrapa ihop drygt 400 följare.

Det högst märkliga är att trots Vägvalets vackra ord om öppenhet, medborgarengagemang och demokratiskt medinflytande så tar man kategoriskt bort alla kritiska kommentarer på sin nya Facebook-sida. Det är sansade, relevanta och sakliga kommentarer, men ändå tas det bort blixtsnabbt, på minuten.

Censur3
Angående denna bild, se kommentar den 27 maj längre ned.

De senaste dagarna har flera frivilliga i nätverket JA till trängselskatt delat ut flyers och pratat med folk på stan. Detta kommenterade man i Vägvalets grupp på Facebook så här:

VV om JATT

Man kastar öppet skit på de med en annan åsikt och beter sig precis så man anklagar sina motståndare för. Att Vägvalets administratörer låter dessa och liknande kommentarer om oss stå kvar är inte speciellt förvånande.

Detta är ett starkt signalvärde som visar vad Vägvalets floskel om demokrati och öppenhet samt hårdföra populism egentligen handlar om. I sin avsaknad av långsiktiga ideologiska visioner samt en politik byggd på populistiskt missnöje i en enda fråga leder det till motsatsen vad man förespråkar – stängd debatt, slutenhet och korruption av sin egen uttalade värdegrund.

Samtidigt är det lite lustigt då hela principen för sociala medier bygger på interaktion där just kommentarer ökar spridningen, vilket i sin tur ger fler likes. Det verkar dock Vägvalets administratörer inte riktigt förstått.

Men så har man också bara 413 följare på sin sida på Facebook, fyra veckor innan folkomröstningen.

Uppdaterat 21/8: Tydligen fräser Vägvalet representanter själva till utan att lämna informationslappar när man talar om att man tänker rösta JA till trängselskatt: LÄNK >>>

Uppdaterat 27/5: I en kommentar (nedan) meddelar personen i bilden (ovan), numera oskarp/blurrad, med hot om ”rättsliga åtgärder” om jag inte tar bort den. Personen var kandidat för Vägvalet i både kommun, landsting och riksdag, men vill tydligen inte stoltsera på en skärmdump och stå upp för sina åsikter. Detta respekterar jag givetvis, även om hen inte har några som helst möjligheter att ”stämma” mig. Jag har därför gjort bilden oskarp och anonymiserat personen, någon som tidigare ville bli folkvald.

Vi tar det därför igen: I sin avsaknad av långsiktiga ideologiska visioner samt en politik byggd på populistiskt missnöje i en enda fråga leder det till motsatsen vad man förespråkar – stängd debatt, slutenhet och korruption av sin egen uttalade värdegrund. Alltså: POPULISM I PRAKTIKEN.

Läs också: Vägvalet och den riktningslösa kompassen >>>

Annonser

2 reaktioner på ”Populism i praktiken

  1. Jag förmodar att du har deras tillåtelse att publicera bilder på dem? Du riskerar att bli stämd för detta. Det är du medveten om hoppas jag?

  2. Enär jag ICKE gett dig Liljeros något som helst tillstånd eller annan tillåtelse att lägga upp foton på mig på din ”blogg” råder jag dig att OMEDELBART ta bort dessa.
    Rättsliga åtgärder kommer annars att inledas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s