Älgjakt – till vilken nytta då?

Idag ramlade jag på en både intressant och tankeväckande krönika av Adam Svanell i SvD, ”Köttbehovet vi snart kommer att skämmas för”, som bland annat citerar Leif G W Persson om jaktens vara och icke vara i framtiden:

”Den kommer att försvinna. Kanske inte i min generation. Men förmodligen i nästa. Ytterst handlar det om att det är en tveksam sysselsättning att döda djur för sitt nöjes skull.”

De som känner mig vet att jag gärna äter kött, även om jag kanske inte konsumerar lika mycket (rött)kött idag som för några år sedan. Nu är det definitivt mer fisk och fågel. Anledningen till det är att jag försöker äta mer fisk samt har en sambo som inte är så förtjust i stora biffar, enkelt uttryckt. Jag har dock inga moraliska betänkligheter att djur dödas för att jag och andra ska kunna äta kött. Dock kan jag ha en viss respekt för de som är konsekventa i detta moraltänk och ratar allt kött från levande djur. Har desto svårare för de som argumenterar och sätter upp egna riktlinjer för vilka djur man får döda och inte, där till exempel nöt- och grisdjur har ett högre moraliskt värde än fågel och fisk.

Något som man däremot kan ifrågasätta är viltjakt, och då framför allt älgjakten. Jakt som naturvård är en sak, men den älgjakt som bedrivs idag har egentligen ingenting med detta att göra, utan bygger till 99% på nöjesslakt och rent rekreationssyfte.

jakt1

Vi har strax under 300 000 älgjägare i Sverige. Endast 5 procent av dessa är kvinnor. Det finns omkring 300 000 – 400 000 älgar i Sverige och ungefär 100 000 av dessa skjuts varje höst. Det finns alltså nästan lika många jägare som älgar och man skjuter alltså av mellan 25-33 procent av beståndet varje år.

Man kan absolut hävda att vilt är naturligt ekoproducerat kött, men samtidigt finns det en hel del betänkligheter med att ha ett så stort älgbestånd bara för att kunna skjuta så många som möjligt varje år och tillgodose landets 300 000 lustjägare.

 • Sverige har 6 000 viltolyckor per år med älg inblandat med kostnader upp till omkring 1 miljard och där 8-12 människor dör varje år.
 • Blyet i ammunition är varken bra för hälsan eller naturen. I dag använder nästan alla svenska älgjägare kulor med bly som expanderar och splittras när de kommer in djuret. Totalt utsläppt bly i Sverige från jaktammunition ligger på ungefär 50 ton per år och 6-10 ton för kulammunition.
 • Älgköttet består endast av ca 2,3 procent av den totala köttkonsumtionen i Sverige, största problemet ur en ekologisk synvinkel är alltså nöt- och griskött.
 • En av anledningarna till det utbredda vargmotståndet (läs; varghat) hos jägare beror på att vargen ses som en konkurrent.
 • Den onödigt stora älgstammen åsamkar skador för miljoner för skogsbolagen.
 • 300 000 jägare innebär också minst 300 000 jaktvapen i svenska hem, av totalt 619 000 vapenlicenser. Oavsett om ganska få civila vapen används vid brott, så innebär generellt vapen i folkhemmet en tveksam symbol i 2000-talets Sverige.
 • Jakt och slakt för det höga nöjet skull brutaliserar människor samt upprätthåller ett manligt patriarkat och en minst sagt tveksam kultur. Detta kan säkert ifrågasättas, men i alla fall jag tror faktiskt att så är fallet. Manshegemoni och förkärlek till vapen har aldrig varit någon bra idé.
 • Jakt upprätthåller ett högst ojämställt patriarkat i många regioner där män tar två veckors semester för att lufsa omkring i skogen och stå på pass, medan kvinnorna hemma får ta hand om älgköttet och storstäda.

Jag lägger ingen moralisk värdering i att jaga och skjuta djur, men precis som i fallet med dynamiskt skytte så ifrågasätter jag till vilken praktisk nytta älgjakten har i nuvarande omfattning? Skulle vi inte tjäna ganska mycket på att minska den betydligt?

Och nej, jag anser heller inte att älgjakt ska förbjudas om nu någon tolkande in det, men jag tror precis som Leif G W Persson att jakten på djur i framtiden starkt kommer att ifrågasättas. Därför ställer jag frågan redan nu – why?

Älgisikte

Källor:
Wikipedia
Trafikverket
Älgskadeföreningen
Vapenfakta.se
Sveriges vapenägares förbund
Skogsstyrelsen

Annonser

5 reaktioner på ”Älgjakt – till vilken nytta då?

 1. Släpp vargföryngringen fri så behöves inte någon älgjakt i framtiden och tamboskap blir omständigt att ha för den måste skyddas om den ska vara utomhus ,så lägg ner den med .Låt skogsbyggderna få växa igen och flytta all befolkning till städerna. Sätt upp höga hägn så vargar ej tar sig in i städerna då det blir glest med viltet i skogarna .Grunden för en markägare är den ska ha sitt levebröd från gården vilket är Jordbruk Skogsbruk Jakt Fiske.Det blir jakt och jordbruk som blir avvecklat och finns det ej fiskevatten på fastigheten så blir det bara skogsbruk kvar och möjligheten att överleva på det har minskat då virkespriser har stått still de senaste 25 åren medan allt annat har stigit i pris

 2. Förstår inte hur du kan få älgköttets låga andel av totala köttkonsumtionen att vara ett argument för att det skjuts för många älgar. Håller med om att vi äter för mycket gris och nöt, men lösningen på det är väl inte att äta mindre vilt?

  • Hej,

   Det var iofs en punkt av åtta. Anledningen till att jag tog upp den punkten var att det används som ett argument att skjuta älg. Nej, jag tror inte att det är någon ”lösning”, ur just den isolerade frågeställningen att det äts för mycket kött.

 3. Tänk då hur många fler viltolyckor vi haft om vi inte hållit nere älgbeståndet. Se bara hur många fler de blivit sedan vildsvinen åter har etablerat sig.

  • Hur många viltolyckor tror du vi skulle vi haft med ett älgbestånd på 50 000? Själva poängen med artikeln ovan är att älgstammen är onödigt stor och mest till för att tillgodose 300 000 jägare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s