Dynamiskt skytte – praktiskt för vadå?

Snart är det två månader sen Anders Behring Breivik gick bärsärk med en halvautomatisk Ruger Mini-14 och en lika halvautomatisk Glock. En debatt följde huruvida relevant det var att ge ut licens för dessa vapen överhuvudtaget. I Sverige är förvisso detta halvautomatiska gevär inte tillåten för jakt men ändå har polisen gett ut 54 licenser för just Ruger Mini-14.

För att få licens på en halvautomatisk pistol av modell Glock 17/19 krävs att man varit aktivt medlem i en godkänd skytteförening i minst sex månader. Skytteföreningen skall även bedriva skytte med den vapentyp som licensen avser. Glock 17 är originalet och modell 19 är den mer kompakta varianten som sägs vara det mest sålda vapnet i USA. I USA används den mest som ”självförsvar” medan den i Sverige tydligen mest användas för att skjuta prick med, så kallat sportskytte.

Klassikern.

Sportskytte är en av världens största idrotter sett till antalet utövare och det finns fyra grenar – pistol, gevär, viltmål och lerduveskytte. I sportskytte används oftast finare kalibrar där luftpistoler och luftgevär tillhör de största största grenarna och där man vanligast använder speciellt framtagna vapen för ändamålet. Målet är att tävla och skjuta prick, inget annat.

Ytterligare en gren som inte är lika omtalad är praktiskt skytte, eller det lite mer lobbyistiskt korrekta namnet; dynamiskt skytte. Denna form av skytte utvecklades i Kalifornien i början av 50-talet för att öva sig i situationer där man behöver skjuta andra människor, antingen i självförsvar eller polisiära aktioner. Det internationella förbundet The International Practical Shooting Confederation (IPSC) bildades 1976 och är representerat även i Sverige. Det finns idag 30 klubbar som bedriver dynamiskt skytte och ungefär 1500 licenserade skyttar i Sverige.

Den stora skillnaden mellan vanligt sportskytte och dynamiskt skytte är att sportskytte är statiskt – man står still – vilket inte dynamiskt skytte är. Själva grundidén bygger på att man skall röra sig och skjuta olika typer av mål i banor som skall påminna om verkliga hinder som i t.ex stadsmiljö:

Det är flera mål, rörliga mål, reaktiva mål, straffbelagda icke skjutbara mål och ibland delvis täckta skjutbara mål, hinder, förflyttningar, tävlingstaktik och andra relevanta svårigheter banläggaren kan hitta på bidrar till att hålla de tävlande entusiastiska och åskådarna underhållna.” (Källa)

En nödvändighet för denna typ av skytte är att vapnet är av halvautomatisk modell då man skjuter en mängd skott under kortast möjliga tid, ofta med magasinsbyten i själva tävlingsmomentet. Ett av det vanligaste vapnet i dynamiskt skytte är just Glock-modellerna, eller snarlika dessa, och ett magasin till en Glock rymmer ca 15-17 skott och läsaren kan nog göra sig en ganska bra bild av hur detta skytte går till rent praktiskt. Till skillnad från de finkalibriga specialvapnen i sportskytte är minimikalibern i dynamiskt skytte 9 mm. Målen är av papp eller stål. Ståltavlorna faller vid träff och papptavlorna har tre träffzoner som är utformade efter en mänsklig torso där högre poäng ges när man träffar de delar som troligen skulle ge en dödlig utgång.

IPSC Paper Targets

Det är svårt att beskriva denna sport utan att göra jämförelsen att skjuta ihjäl en stor mängd människor på kortast möjliga tid i urban miljö, åtminstone är det ofrånkomligt att det är denna färdighet man tränas till – rent praktiskt. Att dessutom adrenalin är en av de drivande ingredienserna är minst sagt uppenbart. Det går säkert mycket bra att rationalisera bort dessa tydliga likheter i att tränas skjuta andra människor genom att använda sport-argumentet, men faktum kvarstår – hur nödvändig är denna ”sport” i ett modernt Sverige, ens för poliser?

De flesta vapenbrott sker med illegala vapen, men inte alltid. Peter Mangs till exempel, som övade prickskytte på de som inte såg tillräckligt svenska ut, gick med i en skytteklubb för att legalt köpa just en Glock.

Det finns mängder av filmer och information om dynamiskt skytte, det är inte precis någon dold företeelse, snarare tvärtom där rörelsen växer extremt snabbt.

Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet webbplats >>>

Privat blogg om dynamiskt skytte i Sverige >>> 

Klicka här och botanisera i dynamiskt skytte i Sverige på YouTube >>>

Uppdaterat:

4 oktober 2015: Rörelsen växer extremt snabbt och man får även stöd i kommuner för att bygga ut verksamheten >>>

20 juni 2016: Sportskyttar motsätter sig skärpta vapenlagar >>>

 

Annonser

13 reaktioner på ”Dynamiskt skytte – praktiskt för vadå?

 1. Nu är ju denna diskussionen ganska gammal och även rätt onödig om jag får säga min åsikt.
  Jag skulle vilja jämföra skytte och bilkörning.
  Pistolskytte är inget man bara börjar med lite snabbt och lätt.
  Bilkörning däremot, det är rätt enkelt att börja med. Man behöver inte vara speciellt duktig på att köra heller.
  Man kan meja ner lika många, om inte fler, med en bil snabbare än man kan med en pistol eller gevär.
  Den risken är det däremot ingen som överväger.
  Just saying…..

 2. Ännu en gång så visar sig den svenska fegheten och rädslan sitt äckliga ansikte. Allt som på något sätt kan tänkas vara farligt måste förbjudas för annars kan människor komma till skada, detta gäller allt från skytte till mma. Stämmer det att folk kan tänkas komma till skada av att människor tränar dynamisktskytte och mma? Självklart är det så men det får man helt enkelt lära sig leva med då vi inte är robotar eller lobotomerade grönsaker. Låt inte fegheten och rädslan segra. Vi människor är självständiga och egensinnade och det skapar risker och faror, sånt som gör livet och världen intressant.

 3. Ser att jag fick ett svar på min sura kommentar för länge sedan.

  Min rekommendation blir helt enkelt att du borde gå med i en skytteklubb och träffa de trevliga människorna där. Sen efter 12 månaders medlemskap då du kan skaffa ett grovt vapen (en glock eller varför inte en 1911) så kan du gå ipsc grundkursen och ta del av denna intressanta sport som utmanar både kordination och logik.

  • Jag har inte ifrågasatt om människorm i skytteklubbar är ”trevliga” eller inte. Jag är helt övertygad om att det finns en jättefin stämning på era träffar, sammanhållning och allt det där. Ovan ifrågasatte jag jag företeelsen i sig.

 4. Hur är det relevant om en sport är ”praktisk” eller ”nödvändig”? Jag ser inget rättmätigt behov att träna MMA som innefattar strypgrepp och sparkar mot huvudet, även om ett helt öppet syfte med att träna MMA är just självförsvar, precis som man i USA kan äga vapen med självförsvarssyfte. Mängder med människor slås ihjäl varje dag men ingen kritiserar sporten för det. Kampsporter av alla slag tränas världen över och man accepterar det faktum att det alltid finns idioter som använder sina skickligheter för att skada andra. Så är det självfallet med skytte också. Det finns inga garantier för att en nybörjare i en skytteklubb (eller värnplikten för den delen) inte kommer börja skjuta vilt omkring sig så fort hen får ett vapen i näven, men har man varit aktiv i en klubb tillräckligt länge för att börja skjuta IPSC (och det gör man inte efter 6 månader hur som helst) så bör dennes rätt att uttöva sporten stå över eventuella misstankar om att man ska ”göra en Breivik”. Kritisera i så fall försvarsmaktens ungdomsverksamheter där jag själv fick en skarpladdad AK4 i handen när jag var 17 år, efter en halvtimmes utbildning.

  Att tävlingsmomenten i IPSC påminner om stridssituationer är ingen slump, men det är inte heller relevant. Datorspel syftar också ofta till samma sak; att illustrera strid. Där tävlar man också om vem som ”dödat” flest motståndare, gjort flest ”headshots” osv. So what? Betyder ett sådant intresse att man vill gå ut och tävla om vem som kan mörda flest skolbarn på kortast tid? Ursprungspostaren verkar ha dragit den slutsatsen.

  Skytte överlag, oavsett om det är med luftgevär, pilbåge eller 9mm Glock (eller till och med sprutkastning i OS) syftar i någon form urspungligen på att simulera strid, eller att träna inför strid. Varför blir det moralpanik när man går över en viss gräns? ”Tavlan ser ut som en människa!” ”Man skjuter ju så MYCKET på så KORT TID!” ”Det är så grova kalibrar!” Med den logiken är varje jägare (som förövrigt skjuter på levande mål som det är) en potentiellt mordisk ”sniper” (prickskytt) som bara väntar på rätt läge att lönnmörda en politiker från 700 meter, för han har ju ett KIKARSIKTE!

  Själv tycker jag att så länge något är kul och relativt ofarligt (vilket skytte är om man följer säkerhetsreglerna) så finns inget att diskutera. Man kan inte anta att folk är mördare bara för att de gillar att skjuta med pistoler i en miljö som påminner om en stridssituation.

 5. Dynamiskt skytte hade väl inget med massakern i Norge att göra.

  Du och Jimmy Åkesson resonerar ungefär på samma sätt.

 6. ”I de olympiska grenarna florett och värja tränar och tävlar man i att sticka ner sin motståndare med blankvapen, det ifrågasätts sällan.”

  Det hade troligen ifrågasatts om florett och värja hade används för att massmörda 69 ungdomar.

 7. Hur ”nödvändig” denna sport är för dig är väl säkert diskutabelt. Den är dock nödvändig för andra som inte bryr sig om din åsikt.

   • Sportskyttar, oavsett gren, har som mål att tävla och skjuta prick. Det ligger i sakens natur. Innehavet av vapen styrs av att man tävlar och skjuter prick, annars återkallas licenserna.
    Att skjuta dynamiskt skytte tilltalar givetvis inte alla. Det är snabbt, fysiskt och ganska komplext, dessutom dyrt.
    Att ifrågasätta sportens nödvändighet står givetvis alla fritt att göra. Men den är sedan många år hårt granskad av myndigheterna och man har inte funnit anledning till några förbud eller begränsningar.
    I de olympiska grenarna florett och värja tränar och tävlar man i att sticka ner sin motståndare med blankvapen, det ifrågasätts sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s