Katolska kyrkan och dess anhängare

Ända sedan söndagsskolan hade man hört talas om katolska präster som sätter på små barn uppe på sina rum. Rykten utan någon som helst grund insåg man senare i livet även om man också förstod att präster är människor som alla andra och likväl hemfaller åt allehanda brott, därmed också sexuellt utnyttjande av barn. Numera vet man bättre – den katolska kyrkan har under alla tider varit och fortfarande är ett tillhåll för just pedofiler.

Den katolska kyrkan står inte för speciellt mycket positivt, i alla fall inte i 1900-talets kontext.  Under andra världskrigets nazistiska klappjakt på europas judar lät den katolska kyrkan samtidigt ingå avtal med samma nazister där man lovade tystnad om tysklands politik (läs; nazisternas brott).

Den katolska kyrkan är än idag en maktfullkomlig organisation med hårdför patriarkal struktur där kvinnor trycks ned samt vägras prästyrket och där man anser att homosexuella bör bannlysas. Prästerna själva får naturligtvis inte ha sex, någonsin, och den auktoritära regimen kräver fullständig underkuvad lydnad inför dess överhuvud – påven – som med sina underlydande kardinaler hummar omkring i den storvulna och överdådiga Vatikanstaten där Schweizergardet skyddar med sina liv från obehörigt intrång av den rättrogna pöbeln.

Den nuvarande  påven, Benedictus XVI, är den 265:e i ordningen och har återgått till en mängd konservativa idéer som bygger på den gamla kristna moralens värdegrunder. Han är därför givetvis emot både abort och kondomer vilket föranleder ytterligare spridning av HIV i framförallt de kristna delarna av den afrikanska kontinenten samt olagliga aborter med många kvinnodödsfall till följd. Benedictus XVI är tysk och har ett förflutet i Hitlerjugend som ung, fastän pappan i familjen vägrade att bli nazist, vilket kanske inte direkt hedrar honom. Den just nu utbredda homofobin i  Uganda, Etiopien, Nigeria och andra afrikanska länder beror till stor del på att konservativa kristna grupperingar från väst propagerar för homofobi i dessa länder.

Mitt i denna fascistoida konstruktion är kärlek det största av allt – kärlek ÄR gud! Få ihop det om ni kan. Hur en modern katolik av svenska demokratiska mått rent kognitivt reducerar denna dissonans i huvudet är en gåta för mig. Kanske genom att herrens vägar äro outgrundliga?

Den katolska kyrkan har över en miljard medlemmar, varav en kvarts miljard bara i Europa, vilket gör den till världens största kyrka.  I dagens mediedebatt handlar ofta religiös rigiditet och bakåtsträvanden om den konservativa islamismen. Med ovanstående fakta i färskt minne är det lika svårt att se någon positiv demokratisk utveckling bland våra katoliker, för att inte säga ännu svårare med tanke den demokratiska kontext som katolicismen idag  befinner sig i.

I dagarna frågar man sig dessutom varför så många pedofila talanger verkar inhysa sig i katolicismens prästerskap. Det handlar ju här inte om några enstaka övergrepp utan tusen och åter tusentals sex- och våldsövergrepp runt om i hela världen (tänk er uppståndelsen om bara några av dessa pedofilbrott hade avslöjats hos en imam inom islam). Några menar att detta beror på att prästerna mår dåligt av celibatlöftet och andra att vissa människor med komplicerade förhållande till sin sexualitet drar sig till den katolska kyrkans strukturer. Troligen finns det inte en enda förklaringsmodell för detta men jag vill framförallt framhäva att en fascistisk och auktoritär struktur lockar t.ex. auktoritetsbundna personligheter men också förstärker  fascistoida egenskaper som att misshandla och sexuellt utnyttja små barn.

Nu är dessutom denna företeelse ingen direkt nyhet. Redan 1985 avslöjades den första katolska prästen med händerna innanför pojkarnas kalsonger. Nu har dock detta vuxit under årens lopp, bland annat i Irland där det uppdagades att barn på katolska barnhem och institutioner utsatts för våld och sexuella övergrepp. Plötsligt har det också nått fram till överhuvudet själv, påven, som bland annat tycks ha mörkat anklagelser att en präst skulle ha förgripit sig på en ung pojke, detta när han var ärkebiskop i Tyskland. I dagarna tog även Kardinal Tarcisio Bertone tillfället i akt och kopplade ihop pedofili och homosexualitet. Någon som är förvånad?

Därför börjar det nu även brännas hos de mest inbitna försvararna av denna våldsbenägna kyrka och under parollen attack är bästa försvar går vår allas folkpoet Marcus Birro bärsärk mot sin egen kyrka. I vanlig ordning med svulstiga och uppsvällda haranger återupprepar han sitt mantra på DN-Debatt, i P1-morgon och Aktuelltstudion. Han påminner om en slags Dennis Töllborg på crack. Med sin linjära och dualistiska men samtidigt förvirrade retorik försöker han rädda det som räddas kan – ära och heder, kan man förmoda. Varför Marcus Birro i alla år överhuvudtaget ens har befattat sig med en organisation som trycker ned kvinnor och homosexuella samt bär delar av ansvaret till förintelsen är för mig helt obegripligt men samtidigt ganska logiskt om man ser till personen bakom.

Marcus Birro har alltid haft en förkärlek till att trycka ner dem han föraktar. Det kan vara Herman Lindqvist, Alex Schulman eller Försäkringskassan. Alla är de frontsoldater och fascister. Han säger sig måna om de svaga vilket bara är en förevändning för att trycka ned och tillintetgöra. Marcus har positionerat sig som en av de mer konservativt kristna i landet där kärnfamilj, dygder och rättesnören hör till några av grundpelarna. Göran Skytte framstår i många fall som liberal lammfärs i jämförelse.

Denna aggressiva och auktoritära personlighet mynnar ut i ett självförakt, ett självförakt i bristen att acceptera och tolerera andra människor. Att Marcus Birro har lärt sig att vara tolerant mot homosexuella och färgade hör inte till saken, det är bara en mekanism, till för att dölja och rikta hatet någon annanstans, mot dem som den sociala omgivningen tolererar att han trycker ner. Som vilket korståg som helst – för trons skull. Som den våldsamma egoist han är bryr han sig inte om de människor  han trycker ned utan bara sin egen tillfredsställelse att förgöra andra. Öga för öga, tand för tand.

Men ibland lyser den rasistiska strukturen igenom. I en av sina fotbollskrönikor skriver han om Afrika som ett enskilt land vilket är helt livsfarligt att ens besöka och att ”Afrika” därför inte är redo för ett VM i fotboll. Angola och Sydafrika ser han ingen som helst skillnad på tydligen.

Birro är slav under ett mentalt förtryck vilket han varken kan erkänna eller ta sig ur, samtidigt trivs han i den dualistiska och fascistiska struktur som den katolska kyrkan erbjuder. För att rationalisera denna tillvaro gormar han ur sig uppblåst och innehållslöst  floskel om att förändra den katolska kyrkan från dess ”perversioner”. Problemet är bara att de företeelser som han säger skall rensas upp och gå till botten med ÄR den katolska kyrkans dualistiska natur. Man kan inte både ha och äta kakan, för att låta en aforism ta vid. Men Marcus Birro tror att då han själv ÄR den katolska kyrkan så är själva kyrkan förbunden med honom själv och omöjlig att särskilja fastän han i nästa andetag säger att det ändå är han själv som tror på gud (och inte kyrkan kan man förmoda).

Det är exakt så kyrkorna binder upp sina folkmassor i ett mentalt fängelse där de aldrig kan bli fria, inte utan att svika gud. Hade det gått upp för kyrkans medlemmar att man kan tro på sin gud utan kyrkans psykologiska maktkontrakt skulle det bli panik i Vatikanstatens korridorer och en historisk maktförskjutning från prästerna till folket hade ägt rum.

Samtidigt är det tragiskt att Marcus Birro inte ser sig själv i detta virrvarr. Nu är inte Marcus Birro ensam om att vara katolik i en modern värld men han har självsvåldigt påtagit sig rollen som den goda katoliken och jag hoppas med denna text att åtminstone få någon på andra tankar än att se honom som en rättfärdig Messias. Det är han långt ifrån.

Uppdaterat ,16 september 2010: Birro upphör inte att bekräfta sin egen rationella klarsynthet (1, 2, 3,).

Annonser

3 reaktioner på ”Katolska kyrkan och dess anhängare

  1. Den där fd tyska soldaten på bilden högst upp laddade han bara luftvärnskanonerna eller skjöt han också?Jag är bara så in i h-e nyfiken på detta.Har sökt på internet efter artiklar i ämnet men det är magert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s