The Spirit Level

P1-Morgon uppmärksammade förra fredagen att boken The Spirit Level av forskarna Richard Wilkinson och Kate Picket blivit översatt till svenska – Jämlikhetsanden – både genom en intervju av Wilkinson och en efterföljande debatt mellan Sofia Nerbrand (SvD) och Göran Greider (Dala Demokraten) – lyssna här. Själv blev jag lite nyfiken och läste därför vidare på nätet.

Tesen författarna driver i sin bok bygger på sambandet att större klyftor människor emellan skapar sämre hälsa. Genom omfattande statistik från 21 ”rika” länder visar man ”…hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt; hur länge vi lever; hur vi lyckas med våra studier; hur vanliga tonårsfödslar är; hur utbredd fetman är; hur mycket kriminalitet och våld som finns; hur stor den sociala rörligheten är, med mera.”. Detta är för många forskare inom samhällsvetenskapliga ämnen ingen nyhet i sig, nyheten ligger i att man har sammanställt ett så stort omfattande material och får ett så entydigt svar. Förvisso är det precis så som Göran Greider säger att detta är forskning med empiriska data och skall också hanteras som sådan med kritik, ifrågasättande och diskussion men det känns ändå befriade skönt att detta ämne nu kanske hamnar så mycket högre på den politiska dagordningen då detta faktiskt är pudelns kärna i vårt västerländska materialistiska leverne och dess konsekvenser.

Ta bara en sådan sak som kriminalitet där det finns en oerhörd krass korrelation mellan kapitalistiska demokratier och odemokratiska diktaturer. Ju mindre demokrati desto mindre kriminalitet och ju mer demokrati i kombination med kapitalistiska värderingar desto mer kriminalitet. USA är ett utmärkt exempel på detta som dessutom utmärker sig som en av de mer individualistiska länderna vilket troligen förvärrar tillståndet. Bokens ansats är att ju mindre jämlikhet och ju större skillnader mellan människors status i samhället, desto mer kriminalitet, ohälsa och social misär.

Fick hem boken idag, vi får se vad den ger för nya uppslag.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s