Det ärofyllda Haiti

Att en stor tragedi pågår i Haiti just nu känner nog alla till vi det här laget. Vad många däremot har dålig koll på är Haitis historia.

En gång i tiden var Haiti en oerhört rik fransk koloni vilket framförallt berodde på de många sockerrörsplantagen. Men det var också på Haiti som slavarna först gjorde uppror i nya världen och som allra mest tog fasta på den franska revolutionens frihetsparadigm – frihet åt alla. Men i revolutionens eftermäle tvingade Frankrike Haiti att skuldskriva sig för alla de förstörda plantageägor i slavupprorets spår samt den förlust plantageägarna menade hade uppkommit på grund av att slavarna nu var fria. Dessa ockerräntor utarmade sakta men säkert Haitis ekonomi, den sista avbetalningen gjordes till den franska staten så sent som 1947.

Idag i OBS på P1 berättade journalisten och författaren Björn Kumm lite kort om Haitis tidiga historia – Haitis ärofyllda förflutna (7:10 in i programmet)Även som text här.

Senare kom familjen Duvalier och sänkte det sista hoppet för det Haitiska folket. Under det det skräckvälde som Papa Doc och Baby Doc drev från 1957 och trettio år framöver förlorade 30.000 haitier livet. Baby Doc, eller Jean-Bertrand Aristide som han egentligen heter, flydde 1986 till Frankrike där han lever än idag.

Visst är det extra beklagligt att ett sådant frihetsivrande land med så bra förutsättningar brakar fullkomligt åt helvete? Jordbävningen var på nåt sätt spiken i kistan känns det som. Eller är det kanske så att omvärlden nu till slut får upp ögonen för ett av världens fattigaste länder och att kanske till och med Frankrike ser sin skuld i det hela?

Det är tur för Frankrike att de så här långt är med på noterna i alla fall.

François Duvalier (Papa Doc) och sonen Jean-Claude Duvalier (Baby Doc).

Annonser

En reaktion på ”Det ärofyllda Haiti

  1. Vodouutställningen på Världskulturmuséet ger en översikt över Haitis historia, tror den har varit välbesökt! Pågår till 24 januari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s