Kungen

Idag fick vi höra kungens årliga jultal, en av dessa höjdpunkter nu så här i sluttampen av 2009. Han slog bland annat häpnadsväckande fast att ungdomar och invandrare utgör en stor tillgång för vårt land, att hoppet om en bättre morgondag är en stark kraft och att inget barn skall utnyttjas eller utsättas för övergrepp. Den bästa biten var dock den om hans upplevelser i ”…en så kallad kåkstad” där han med stor inlevelse och lidelsefull patos beskriver den fruktansvärda verklighet som där gick upp för honom.

Vi har förmånen att resa över världen och har då inte bara fått se de fina salongerna. För ett par år sedan till exempel, besökte jag tillsammans med World Scout Foundation, Gugulethu, en kåkstad utanför Kapstaden i Sydafrika. På plats kunde vi då bevittna den verklighet och de orättvisor många barn runt om i världen utsätts för.

Detta var ju så klart bara ett av alla de exempel på kungens erfarenheter vad det gäller fattigdom, misär och elände.

Nyheten om att han och drottningen burit på en gemensam dröm, att skapa ett forum för barn och ungdomars situation i världen – World Child and Youth Forum – har legat mycket högt upp på nyhetsrapporteringen under större delen av juldagen. Jag fascineras över hur denna tomma kastrull kan ha så mycket ”informell” makt i ett land där många säger att han inte har någon formell makt alls. Väldigt märkligt.

Hans Rosling letar samband mellan mänskliga rättigheter/demokrati och socioekonomiska variabler i nedan YouTube-klipp vilket inte går så bra. Bland annat ifrågasätter han Sveriges toppbetyg i demokrati när vi har monarki som statsskick. Hans Rosling är en av världens främsta 100 tänkare enligt det amerikanska magasinet Foreign Poli, för den som inte visste.

Kungen och Hans Rosling är sina diametrala motsatser. Gå med i Republikanska Föreningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s