Rädda människor

Svenskarna måste vara världens fogligaste folk. Ingen annanstans har man lyckats får så stor andel av befolkningen att vaccinera sig mot en influensa. Folk som man trodde hade bägge fötterna på jorden springer iväg och köar i timtal – ”utifall att” fastän de inte tillhör någon riskgrupp. Kanske har David Eberhard rätt när han för några år sedan skrev om trygghetsnarkomanins utbredning i Sverige, även om jag tycka att han drar på väl mycket. Men visst torde vårt följsamma beteende till viss del bero på människors inneboende rädsla för att dö. Rädslan övertar lätt det rationella logiken fastän dödligheten är försvinnande låg och fastän riskerna med vaccinkompliktioner inte är riktigt utvärderade. Och fastän hotet från antibiotikaresistenta bakterier är så mycket större, där 25.000 människor inom EU dör varje år, så är det inte detta bakteriella hot som skrämmer människor märkligt nog.

Schweiz verkar man inte vara lika rädda där staten bara lyckats få 10 procent av befolkningen att vaccinera sig. I Tyskland har debatten varit extra hård och danskarna verkar inte bry sig överhuvudtaget. I Kanada har man stoppat en leverans av vaccin på uppmaning av självaste leverantören Glaxo Smith Kline då allvarliga biverkningar som andningssvårigheter, förhöjd hjärtrytm och hudutslag har rapporterats. Visst känns det tryggt att leveranserna har en hög säkerhetskontroll?

Röster börjar återigen höjas för att Sverige skall bygga sin egen vaccinfabrik, statsägd vad man kan förmoda. Att ha egen vaccinfabrik kan ha sina fördelar, som t.ex. att slippa beroendeställningen gentemot ett läkemedelsbolag, men samtidigt får man istället ett komplett ansvar för att vaccinet inte ger en massa oupptäckta biverkningar och vilken regering vill ha det? Man kan nog också kunna räkna med att staten inte stillasittande kommer att se folket vägra vaccinationer om de plöjer ner pengar i en fabrik, det är inte omöjligt att tvingande dekret visar vägen fört den enskilde individen i sådant fall, allt för den stora samhällsnyttan. Ve den som hindrar att hjulen fortsätter att snurra, vem skall köpa julklappar om alla ligger hemma med feber?

Här kan man beskåda den mest absurda kö jag har sett i Sverige – vaccinationskön i Örebro. Helt sinnes.

Och är det inte farsoter människor är rädda för så är det andra människor. Vellinge kommun blev ett talande exempel på vad som händer om någon av de etablerade partierna (m) tar över flyktingfientliga frågor – Sverigedemokraterna får då knappt en enda röst i ett annars SD-kompakt Skåne. Jag är övertygad om att skulle det stigma som är behäftat med Sverigedemokraterna av någon anledning försvinna skulle de ha minst 20 procent av rösterna. Mängder av människor har exakt samma värderingar och åsikter som Sverigedemokrater men de är tyglade och lärda att inte rösta på dem. Varför de inte skall rösta på dem har man ingen som helst aning om, bara att det är fel att rösta på rasister. Jag hör de mest märkliga saker varje dag om invandrare, muslimer och svarta. Ett bra exempel på denna inneboende rasism är huruvida Turkiet borde ingå i den europeiska gemenskapen. Man kan givetvis ha en mängd politiska och rationella ifrågasättanden om Turkiet borde tillåtas medlemskap i EU men mycket sällan har människor någon som helst kunskap om detta. När man därför frågar folk varför de inte vill att Turkiet inkorporeras i EU så får man inget vettigt svar, på sin höjd mumlas det något om mänskliga rättigheter. Det osagda blir ofta påtagligt verkligt under dessa frågestunder.

Hur många har vaccinerat sig i Vellinge?

Vad däremot ingen pratar om alls är den omfattande stigmatisering av grisar och svin, var är den debatten? Eller hjälper den Djurrättsalliansens propaganda om de svenska svinen? Grisar blir synonymt med farsot, pest och pandemi och vem vill äta sånt?

Annonser

En reaktion på ”Rädda människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s