Polisattityder

Uppmärksamt idag är den konversation mellan poliser i en pikétbuss i samband med Rosengårdskravallerna i december förra året. Här finns ljudupptagningen och nedan har jag försökt att transkribera härligheten.

– Jag håller med han gubben på ICA Vällinge: ’Ni är komna till fel kommun, blattadjävlar’
– Ta han det lille svinet där…
– Det viktigaste är att bara slå dom man ser nu…
– Ja…
– Ja, det är bara att piska….
– Han där….”
– Den lille djävle apedjävelen….
*skratt*
– Ska han va steril när jag får tag på honom?
– Ja, han ska ha sig så duktigt med stryk så han inte kan stå på benen
– Där är en till i svart och vitt

Saken handlar inte huruvida om polisen kallar folk för ‘blattar’ eller inte – som dessvärre debatten tycks kretsa runt – utan om det invandrarhat och den rasistiska attityd som genomsyrar poliserna. Jag håller med polisfackets Jan Karlsen om att polisen (poliserna) skall stängas av från tjänsten med omedelbar verkan.

Polisväsendet borde se sig som en servicemyndighet som skall hjälpa, stödja, värna och skydda människorna i samhället. Den här attityden skall egentligen vara helt och hållet oacceptabel. Det borde faktiskt inte ens vara en debatt om saken är acceptabel eller inte.

Annonser

15 reaktioner på ”Polisattityder

 1. Hårdare tag mot brottslingar och våldsmän oavsett var och när något brottsligt händer, behövs tidigt i detta land. MEN, det är INTE upp till poliser eller andra yrkesgrupper i offentlig tjänst att vräka ur sig varken det ena eller andra. När sedan Äkta Svensk yttrar sig bör han när det gäller Göteborgskravallerna veta att en del av de som inte direkt åkte dit var kända i sin hemstad redan när de gick i mellanstadiet. Poliserna skötte det utomordentligt bra.

 2. Ärligt talat, ni skrämmer skiten ur mig. Demokratin är död när såna som ni uttalar er om hårdare tag mot ”slödder”. Vem avgör vem som är slödder? Ni? Jag? Poliserna? Dessa polisers attityder kan drabba var och en av er om ni bara råkar vara på fel ställe vid fel tillfälle. Förstår ni inte att dessa poliser inte gör nån skillnad på ”slödder” och folk om dom inte kan behärska sig när det är stökigt runt dom. Det handlar inte om att acceptera upplopp, stenkastning eller fyrverkeribeskjutning mot polisen utan det handlar om hur dåligt förberedda dessa poliser är på situationen. Ska dom verkligen bli rädda så till den milda grad att man börjar demonisera människor på gatan och kategorisera folk som apor och blattar? Ni är väl medvetna om att dessa ordval är neutraliseringstekniker som legitimerar att den enskilde polisen kan banka på nån som han anser ser skyldig ut?
  Polisen har våldsmonopol i detta land och måste agera därefter hur jävligt det än är.
  Har ni själva befunnit er i ett upplopp? Jag har sett polisen agerande på nära håll flera gånger och har befunnit mig i närheten av Göteborgskravaller, huliganupplopp och politiska upplopp. Dör den som undrar så har jag inte deltagit utan råkat befinna mig på plats och stannat kvar som åskådare. Så gott som varje gång har rädda poliser eller insatschefer förvärrat situationen genom sitt agerande. Hästar, batonger mot oskyldiga, massgripanden, okvädningsord osv har funnits med varje gång och detta har lett till att de som stilla tittade på tagit ställning mot polisen.

  Bra att detta kommer fram, för det är sannerligen hög tid för den svenska polisen att bli moderna och lämna medeltiden.

  Tack för ordet.

 3. Du Ola, det ena försvarar inte det andra. Visst bör det föras en debatt om vad man skall göra för att undvika slödder och ligister, MEN är du i samhällets tjänst, så måste du skilja på vad du tänker privat och vad du säger.

 4. Precis, det borde inte vara en debatt om detta. Debatten borde handla om vad man gör med allt kriminellt slödder och alla ligister.

 5. Förstår helt polisen.
  Bara kolla statistiken vem som begår dom flesta brotten.
  kommer rösta på SD nu nästa val så kanske de blir någon ordning i detta land igen.

 6. För att följa upp den förra kommentaren så vill jag påpeka vad poliser jobb är: de ska jobba på ett sätt som trappar ner sopända situationer. För att göra det måste man ha civilbefolkningens välvilja med sig, och då måste man gilla den också. Av förståeliga skäl, all skit och fientlighet de varit med om i området och sen den våldsamma kravalltjänstgöringen som kronan på verket, så gör dessa poliser uppenbarligen inte det. Det är väldigt dåligt eftersom det undergräver hela deras förmåga. Polisen är, som sagt, en service- och säkerhetsmyndighet.

  En tanke vore därför att plocka bort vanliga poliser från tyngre tjänst av slaget kravallbekämpning, så de inte associeras med våld utan istället kan vara de där trevliga servicepersonerna alla litar på och kan vända sig till. Som det är i ett vanligt bostadsområde.

  Istället kunde man sätta upp ett specialiserat gendarmeri som tar de tyngre uppgifterna och inte behöver associeras med den vanliga polisen alls. De skulle inte behöva gå omkring och vara snälla för att kunna sköta sitt jobb, utan bara sättas in för att slå ner upplopp och så vidare.

  Då kunde man i ett slag effektivisera polisen och stävja den långsamma militarisering den genomgått under många år.

  Alla mer militära uppgifter, attribut, och för all del konstaplar lagda åt det hållet, skulle då hamna i det för dessa syften specialiserade gendarmeriet.

 7. Med tanke på stenkastning, och det hat som finns mot polisen i Rosengård, så kan jag förstå att man kläcker ur sig sådant som dessa poliser.
  Men de ska absolut inte göra det i tjänst, utan tycker dom så kan dom hålla det för sig själva.

 8. Alla intellektuella finsmakare kan ju prova på att bli bombarderade med stenar och brandbomber några dagar och sedan visa hur väl de vårdar sitt vokabulär när de pratar om det kriminella patrasket.

  Dagens ”nyhet” är inget annat än etablissemangets hyckel.

 9. Jag har kallat folk för betydligt värre saker när jag varit förbannad på dem, och jag skulle nog behöva uppfinna helt nya svärord och vulgariteter om folk försökte kasta sten på mig medan jag bara försökte göra mitt jobb.

  Detta vore en stor skandal om poliserna kallat folk för det här ansikte mot ansikte – men i enrum som ett sätt att få ut sina aggressioner, och till en kollega dessutom?

  Snacka om storm i ett vattenglas.

  Den stora skandalen är förstås upploppen och de , för att använda deras egna ord, ”bröder till apor och grisar” som genomförde dem. Och det faktum att media försöker flytta uppmärksamheten från de skandalösa upploppen till denna detalj.

  Skandalen är knappast vad några slitna poliser muttrar till varandra.

 10. Polisen är i ett mycket ovanligt och svårt läge i Rosengård och vet inte vid tillfället för kommentarerna hur stort upploppet är eller kommer att bli.
  Adrenalinhalten är hög och likt ett fotbollslag eller ett ishockeylag som skall ut till match ”peppar” poliserna varandra med stridsrop för att kompisen skall veta att man inte kommer att backa – att man kan lita på att man är med fult ut i drabbningen.
  Detta är på blodigt allvar vilket kan göra poliserna rädda och rädsla skapar irrationalitet och försök att mota bort rädslan i detta fall med stridsrop som inte poliser får skandera offentligt.

 11. man ska inte glömma att dom sköt fyrvekeri mot polisen, själv tycker jag polisen skulle vara tuffare och använda sina batonger i stället för att snacka en massa trams.

 12. Erm poliserna i detta fall har spenderat dagen tagit emot stenar samt rakteter från dessa pensionsräddar så jag undrar varför de säger som de gör? Du är PK körd

 13. Helt ointressant vad polisen sa internt i sin buss. Du borde istället fråga dig vad som drivit fram jargongen. Eller så kan du ju börja jobba som polis i området…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s