Milgrams lydnadsexperiment gäller alltjämt

En artikel i Svenska dagbladet förra veckan berättade om en intressant undersökning där man återupplivat Milgrams lydnadsexperiment i modern tappning. Precis som man kan förvänta sig har egentligen inget hänt med mänskligheten de senaste 40 åren. Av någon anledning finns  inte artikeln att tillgå på nätet så jag klipper in den här.


Tortyrstudie förvånar forskare

De allra flesta människor torterar om de beordras till det, visar en vetenskaplig studie publicerad i tidskriften American Psychologist. Experimentet visar också att ålder och kön inte spelar någon roll.

Idag har nära 50 år gått sedan Yale-psykologen Stanley Milgrams kontroversiella och klassiska lydnadsexperiment.

Nu har en amerikansk socialpsykolog visat att folk överlag fortfarande är lika villiga att åsamka medmänniskor smärtsamma elchocker, ifall de beordras att göra det av en person med auktoritet. Resultatet är på samma gång banalt och skrämmande; folk gör som de blir tillsagda även om det strider mot mänsklig moral och förnuft. Det är den konkreta situationen, inte enskilda individers moral och etik, som avgör vem som blir torterare.

Milgrams studie gick till så här: försökspersonerna lurades att tro att studien handlade om straff och inlärning. De instruerades att straffa en annan försöksperson, en elev, med allt starkare elchocker när han svarade fel på olika frågor. Egentligen var eleven en skådespelare, och inga faktiska elchocker gavs.

Trots att ”eleven” skrek av smärta, bad om nåd och till sist föreföll bli medvetslös fortsatte de flesta försökspersonerna att elchocka på order.

Många blev stressade och klagade inför försöksledaren, en auktoritär typ i vit rock, men övertygades av dennes myndiga försäkringar om att allt var i sin ordning. I själva verket kunde deltagarna avbryta när de ville.

Resultatet av Milgrams studie chockade. Och gav en delförklaring till varför vanliga människor kan utföra ohyggliga dåd, som i de nazityska förintelselägren eller Abu Ghraib-fängelset i Bagdad.

Socialpsykolog  Jerry Burger vid Santa Clara University har inte gjort en exakt kopia av Miligrams experiment, utan en mildare variant. Den påstådda strömstyrkan var lägre. Försöket drevs heller inte till sin spets, så att ”eleven” spelade medvetslös.

I Burgers experiment fanns också en ny variabel. Han lät försökspersonerna se en annan försöksperson, som protesterade och vägrade fortsätta med elchockerna. Tanken var att undersöka om det blev lättare att avbryta ifall man såg att någon annan gjorde det. Men skillnaden var marginell.

– Förbluffande, kommenterade Jerry Burger för Reuters.

Enbart 30 procent av deltagarna vägrade genomföra försöket.

TT

Publicerad i Svenska Dagbladet  –  2008-12-20

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s