Definition av inflation

Nationalekonomen och universitetslektorn vid Lunds universitet, Ingemar Bengtsson, tar upp en sak i en debattartikel i dagens SvD som jag faktiskt grunnat på av och till; hur mäter och definierar man ett lands inflation?

Ingemar Bengtsson menar att de senaste 15 årens måttliga inflationstakt har gjort oss nästa intill obekant med verklig inflationen som vi nu är långt ifrån. Riksbankens främsta mål för sin existens är ju att bemästra just inflationen och använder konsumentprisindex (KPI) för att mäta denna. KPI har som bekant stigit till 4–5 procent i dagsläget. Problemet är bara att detta betyder inte att inflationstakten har stigit 4-5 procent utan att priset på vissa produkter (energi och några baslivsmedel) har stigit kraftigt vilket gör stora utslag i KPI. Priset på andra produkter och t.ex. arbetskraft har inte alls stigit i samma grad. Det genomsnitt som KPI visar är därför inte en rättvis bild av inflationstakten.

Ingemar menar vidare att Riksbankens strategi att höja reporäntan därför är felaktig.

Det här kan leda till ett val av åtgärder som har verkan helt motsatt den önskade. Konkret, hur tänker sig Riksbanken att ökade räntekostnader för hushållen kan sänka kraven på löneökningar i en tid när arbetstagarna fått se sin reala köpkraft urholkas av kraftiga prisökningar på viktiga produktgrupper som energi och livsmedel? Tvärtom ökar risken för kompensationskrav i kommande löneförhandlingar, vilket i sin tur verkligen skulle leda till inflation.

Ingemar Bengtsson tror att Riksbanken ser spöken på blanka dagen men jag undrar om Riksbankens medarbetare är så uppe i det blå att det inte vet vad ett index är eller har grundläggande kunskap  om problematiken kring medelvärden. Frågan är då varför Riksbanken kör på som om KPI är en rättvis måttstock för inflationen? Kör de på bara för att de inte vet vad de annars skall göra eller för att det är svårt att övertyga opinionen om det som Ingemar Bengtsson just förklarat? Ett stort, för att inte säga det största, problemet kring inflation är förväntningen om inflation. Säger auktoriteter och medier att inflationen ökar starkt höjer gemene affärsinnehavare eller importör priset  bara för att man inte vill missa tåget. Det kanske är detta som utgör Riksbanken scenario och handlingar därefter.

Tillägg 14 augusti: Inte helt oväntat svarar idag riksbankschefen och förste vice riksbankschefen på Brännspunkt att Ingemar Bengtsson har fel och att man minsann känner till alla premisser som han talar om. Det finns röster i båda läger, en del vill höja räntan, en del inte. Göran Persson i sin tur håller på Riksbanken. I USA ser inflationsläget ut så här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s