Mediehaveri

Det var med en vämjelig känsla som jag steg upp i morse och plockade upp tidningen på golvet.

Svd var den sista tidningen som föll. Och när den föll, föll den hårt. Skillnaden mellan seriös journalistik och kvällstidningsjournalistik är nu utraderad.

Nordegren berättade på P1 förra onsdagen om den hysteri som mötte honom på ett föräldramöte där man med skräck i blicken oroade sig för sina sexåringar och att de behövde gå alldeles själva från skolan en liten bit till fritidshemmet tvärs över gatan. Hur många minuter skulle lärarna vänta om ett barn inte kom? Hur kunde man säkert veta att inte barnen irrade bort sig i parken? Hur skall man som förälder vara absolut säker på att ett barn inte försvinner? Lärarna kanske tror att ett barn är sjukt när det i själva verket är försvunnet? Stämmer verkligen lärarna av med fritidshemmet? Finns det närvarolistor och hur kollas dom? Nordegren jämför med sin tid USA där Sverige mer och mer börja likna detta rädda samhälle i väster.

Detta är produkten av dagens förenklade mediesamhälle: rädda och irrationella människor. Tonvis med artiklar vräks fram. Grannar intervjuas, experter uttalar sig och skräcken breder ut sig [1] [2] [3]. Jag kommer direkt att tänka på filmen som Killinggänget gjorde; Gunnar Rehlin – En liten film om att göra någon illa. I en fantastisk scen står Gunnar Rehlins granne och fabricerar osanningar som journalisten snabbt suger i sig:

Armborst av kött

Huvudspåret i medier är, som säkert ingen har undgått, att allt är polisens fel då ett av de tips i Efterlyst 2006 (av 30 stycken andra tips) handlade om samma förövare. Och som gräddet på moset kommer samma dag en förvirrad professor Stig Hadenius och säger att utebliven namnpublicering kan förenkla mord genom att omgivningen då blir mer ‘uppmärksam’, som om det inte var illa nog. En annan stollig professor vid namn Madeleine Leijonhuvud tycker att vi skall ha ett allmänt DNA-register där alla skall innefattas. Enkla, snabba och populistiska lösningar. Utnyttja den uppblåsta tiden för egen vinning skull.

Nordegren samtalar med Roger Wilson (programledare i Kino) där Roger förklarar att han helt har slutat läsa tidningar, han orkar knappt se dem längre. Kvällstidningsjournalistiken har nu helt ätit upp morgontidningens integritet – tabloidiseringen och fördumningen är ett faktum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

3 reaktioner på ”Mediehaveri

  1. Åh, jag trodde du skulle skriva att vi måste skärpa uppmärksamheten och kämpa ännu mer för att ingenting ska hända genom att övervaka oss själva och andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s