Varumärken och dess användare

Hennes & Mauritz gick i veckan och köpte modeföretaget Fabric Scandinavia för en miljard pix vilket inkluderar märken som Cheap Monday och butikskedjorna Weekday och Monki. Grattis till skaparna Örjan Andersson, Lars Karlsson och Adam Friberg.

cheap-monday.jpgVarumärkebyggande handlar om att fånga in vissa förutbestämda målgrupper som genom som livsstil identifierar sig med de märken som associerar ”rätt” värderingar och intryck. Cheap Monday är till exempel förknippad med mångkulturell ungdom, jämställdhet i en global värld, oberoende och alternativa musikstilar såsom indie och emocore. Det är helt enkelt en strategi att få människor att lämna över sina intjänade pengar. I utbyte får de byggstenar till sin identitet, hur patetiskt det än nu låter. Vad vissa av dessa varumärkesslavar inte verkar förstå är att varumärkasskapare inte drivs av samma ideologiska mål som de själva utan av tillväxt och i slutändan att tjäna pengar.

Jag log därför lite sarkastigt i torsdags kväll när man i Rapport intervjuade Cheap Mondays trogna och lojala kunder som uttryckte sitt missnöje över H&M-affären med orden ”förbryllade”, ”förvånade” och ”tråkigt”. De tycker att man sviker idealen när man säljer till ett icke oberoende multinationellt storföretag. Tjänare. Det är väl en sak att man köper dyra märkeskläder men att man inte förstår att man är i händerna på kapitalismen är lite förvånande, speciellt hos en ungdomsgeneration som egentligen skall ha järnkoll på samtiden och dess fria val.

Frågan är vad detta wake-up-call gör med själva varumärkena. Det får framtiden utvisa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s