Gamla tidningar

Jag brukar sysselsätta mig att läsa gamla tidningar som Husmodern, Svensk Damtdining och Se från runt omkring 40-talet. Köpte senast en Svensk Damtidning idag på en av de mer slitna antikvitetsbutikerna på Hisingen bakom Backaplan. ”Du får den för en femma”, sa mannen i butiken och tillade, ”Själv gillar jag att läsa annonserna”, och avslöjade att han hade precis samma lilla hobby som jag. Nu läser jag inte bara annonserna utan precis allt som skrivs i dessa tidningar; insändare, krönikor, artiklar, memoarserier men också såklart, annonserna – såväl privata som kommersiella.

Här kommer ett litet exempel.

algots.jpg

Det skall vara färg, fart och fläkt i Algots reklam i Vårt Hem från 1945 men bilden är minst sagt underlig. Se på pojkarnas dresser. Förvisso skiljer de sig mot flickornas genom kragar och bröstfickor men påminner de inte mer om kvinnodresser eller byxkjol än något annat? Och är det speciellt sportigt? Även pojkarnas skor med klack ser mer feminina än maskulina ut. Lägg märke till att det är den ena flickan som hjälper pojken ur båten och att det är den andra flickan som får fångsten. Den ena pojken verkar inte ens förstå vad flötet är till för. Kroppsmässigt ser jag heller ingen skillnad, pojkarna är lika finlemmade som flickorna.

Kanske att dessa androgyna drag var medvetet gjorda för att skilja ungdomar mot vuxna, men visst känns de med dagens mått mätt lite underliga? Flickorna har ju samtidigt böljande långt hår mot de mer kortklippta pojkarna så någon typ av definition pojke/flicka ville man nog ändå ha, helt könsneutralt var inte parollen. Idag definierar man gärna mannen och kvinnan långt ner i åldrarna. Det var skillnad förr, helt klart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s