Fyrverkerier och smällare

Jag tyckte att förbudet mot smällare var ett resultat av god lobbyism från landets kennelklubbar men helt meningslös. Att raketer i olika former skulle bli vanligare när smällare försvann kunde nog många förutspå. Att det dessutom var de större pjäserna och hemmagjorda bomber (och inte små smällare) som medförde de allvarligare skadorna var det ingen som reflekterade över, utan: hundarna framför allt!

Av medier att döma kan man tro att landet under nyårsnatten var i ett slags krigstillstånd. Insändarsidor och omröstningar skriker därför om ett förbud. Men man undrar ju givetvis hur statistiken ser ut, man får ju liksom intrycket av att skadorna och sjukhusvistelserna ökar. Men får man se någon statistik i medier? Inte över tid i alla fall. Denna kurva från Räddningsverket visar antalet vårdade på sjukhus till följd av olyckor med fyrverkerier sedan -97.

Som vi ser har vårdade på grund av fyrverkeriskador en nedåtgående trend sedan -97. Om uppgången 2007 är tillfällig eller inte återstår att se, kanske ökade skadorna med förbudet mot smällare?

Varför får vi aldrig se dessa kurvor i massmedierna utan bara sådant här och sånt här och detta?

Uppdaterad kurva över antal vårdade av fyrverkeriskador, alltjämt fallande trend:

Fyrverkerier

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s