Hyresreglerade lägenheter

Bruksvärdesprincipen är det hyressättningssystem vi går efter i Sverige och som länge varit hårt ansatt av dem som vill ha en mer eller mindre marknadsanpassad hyressättning. Jag tänker inte här skriva ett långt inlägg vad dessa båda sidor har för argument utan skall istället se det från ett både annorlunda och förvånande perspektiv – New York.

I Svd näringsliv (E24) skrevs idag en artikel om hyresreglerade lägenheter i New York. Artikeln förvånade mig, USA brukar ju inte precis förknippas med statligt reglerade bostadsreformer. Men 1943 kom man på den strålande idén att även låg- och mellaninkomsttagare borde få bo i centrala New York och såg därför till att en del lägenheter fick ett hyrestak. Idag finns det närmare 1 miljon (!) hyresreglerade lägenheter i New York men i genomsnitt 30.000 av dessa blir avreglerade varje år genom att hyresägarna bland annat lär sig juridiska knep att bryta kontrakten med mera. De reglerade hyrorna ligger i många fall långt under de marknadsanpassade dito och hyresägarna är gnidna affärsmän som ser möjliga inkomster går förlorade.

Samma diskussion finns idag i New York som i Sverige; pluralistisk och blandad befolkning i stadskärnorna eller ett city för höginkomsttagare och företag? Argumentet att de hyresreglerade lägenheterna hind­rar uppförandet av nya prisvärda bostäder, tror i alla fall inte jag ett smack på.

Så summa sumarum kan vi väl säga att New Yorks mångfald och pluralism inte beror på kapitalismens förtjänster som man kanske kan tro, utan gammal hederlig sossepolitik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s