Det sunda förnuftet

Det är ganska vanligt att man kallar intellektuella resonemang man inte förstår för flum samtidigt som man vill åberopa det sunda förnuftet. Sunt förnuft som begrepp har en stark koppling till dagens liberala idéer men dessvärre också till främlingsfientliga manifestationer. Detta har jag ingen som helst vetenskapligt belägg för men efter att ha följt mediedebatten under många år har jag en stark känsla av att just konservativa, som kallar sig ”liberala”, och även mindre rumsrena yttringar ofta använder begreppet – detta utan att försöka finna en gemensam nämnare hos dem på något vis. Hade jag varit ytterligare fräck hade jag sagt att detta beror på utbildningsnivå hos de inblandade, men med risk att förenkla verkligheten alltför mycket stannar jag vid det första påståendet. En viss Lars Herlitz lär ha sagt följande om sunt förnuft:

”Det så kallade sunda förnuftet är ingenting annat än dålig genomtänkt teori, omedvetna reflexer av aktuella erfarenheter samt moderna sociala fördomar.”

Man kan med andra ord säga att det sunda förnuftet fungerar när saker omkring oss stämmer överens med våra erfarenheter (jfr tankemodeller, kognitiva scheman, fördomar och stereotyper). Det är först när det inte gör det som kognitiva problem uppstår för många människor. Det är också då man tar till det sunda förnuftet som argument, för vem kan ifrågasätta det sunda förnuftet? Ett litet exempel på detta får avsluta resonemanget. Den lutheranska bloggen ”Psalm 119:105” av Kenneth Nyman kommenterar Annica Dahlströms bok den 21 februari 2007 med orden:

”Jag sitter och lyssnar på Ring P1. Programledaren delgav sin förvåning över att det blev så få reaktioner på professor Dahlströms teorier att könen skiljer sig åt till sina naturer. Men är det så märkligt egentligen? Tanken på könet som en social konstruktion drivs ju främst av kultureliten. Dahlströms uppfattning är sunt förnuft för många vanliga människor.”

Fotnot: Annica Dahlström var forskaren som i Svd påstod att det finns signifikant biologiska samband mellan att storbröstade kvinnor är sämre på matematik än plattbröstade dito.

Uppdaterat:
Här kommer ett litet men dock övertydligt exempel på ”det sunda förnuftet”
: Enkel matematik…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Det sunda förnuftet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s