Rome

Såg just klart andra säsongen av Rome. Jag tycker det är en fantastisk serie och det är beklagligt att det inte blir en fortsättning. Det är världens dyraste TV-serie någonsin och är inspelad på studioplats i Italien genom ett samarbete mellan HBO och BBC. Varje dag var en dans på knivseggen från att spräcka budget. Den är välproducerad och välspelad men framförallt helt befriad från kulturcensur, eller vad man nu skall kalla det. Man har verkligen försökt bevara den patriarkala andan som uppenbarligen styrde under denna tidsera. Det knullas friskt och hedersvåldet är minst sagt påtagligt. Männen har sex med både sina slavar och prostituerade, vilket oftast accepteras av deras fruar. Har man nåt att fira, då har man en orgie (orgier verkar dock inte vara helt accepterat i alla samhällsskick). Man slår hjäl den som förolämpar en utan ens tillstymmelse till att manus blinkar till. Det tar inte många avsnitt tills man själv anser allt detta är hur naturligt som helst.

Karaktärerna verkar vara till viss del historiskt korrekta och huvuddragen i berättelsen är, så långt jag kan se, även de riktiga enligt historiska fakta. Vissa detaljer har man dock twistat till för att få en bättre anpassning till dramat och publiken. Förvånatsvärt lite krävs dock för detta. Det är helt fantastiska intriger som utspelade sig i stormaktens Rom under denna tid. Exempelvis Ceasar´s strul med Cleopatra och senare Antonius dekadenta och sedeslösa möte med den samma. När man tänker på vad ett liknande scenarie hade haft för effekter på världspolitken idag, blir man lite full i skratt (Helmut Kohl och Margaret Thatcher?).

Egentligen kretsar serien kring de två vapenbröderna Lucius Vorenus och Titus Pullo men i andra säsongen blir general Mark Antony (eg. Marcus Antonius) en mer central figur i serien. Hans möte med Cleopatra, som jag nämnde ovan, är en sanslös beskrivning ur det amoraliska perspektivet. Men överhuvudtaget så tycker jag han är den största behållningen av säsong två. Han påminner en del om Dallas J.R. Ewing – skruppelfri, arrogant och alltid med ett cyniskt leende till hands och svår att ogilla. Mark Antony, som spelas av den engelska skådespelaren James Purefoy, passar lika bra som Larry Hagman gjorde för J.R.

 

Mark Antony

 

Liksom J.R. har Mark Antony sin Sue Ellen, vid namn Atia of the Julii (eg. Atia Balba Caesoni, och kanske något fri tolkning karaktärsmässigt). De är varandras älskare och verkar emellenåt riktigt förälskade i varandra. Hon intrigerar och har inga som helst spärrar när hon vill ha något. I en mycket underhållande scen står en mycket förvånad Atia och tittar på när Mark gifter sig med hennes dotter istället för vad hon själv trodde; henne själv. Dottern var ett bättre val ur pragmatisk politisk synvinkel. Dessutom var dottern i en mer fertil ålder.

Vill man inte köpa serien kan man hyra den en vecka på Videomix för 70 kronor per säsong vilket sammanlagt ger 140 kronor för nära 20 timmar högkvalitativ TV-produktion. Jag högeligen rekommenderar!

Fast hur en djävla liberal och icke-konservativ jag än må vara skulle jag knappast låta mina barn titta på den.

Läs även andra bloggares åsikter om

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s